DRs larmende tavshed og den vrede producent
S01:E09

DRs larmende tavshed og den vrede producent

Episode description

I denne episode ser jeg nærmere på den medieomtale, der har været i den forgangne uge.

Først var Maja Lüchau - som medvirkede i Spies-dokumentaren og som senere har klaget over den - i podcasten ‘Q&Co’ med Henrik Qvortrup

Thomas Falbe havde igen ikke tid til at møde op for at mødes med den person, som medvirker i hans eget program - og hvis klage han har afvist overhovedet at behandle.

Gæsteværten i podcasten var en kvinde, der om nogen kender DR indefra.

Nemlig journalisten, tv-værten og healeren Paula Larrain.

I ‘Q&Co’ sagde hun bl.a.:

’Nogen gange skal man lade være med at tro, at bare fordi, det er DR, og de får gratis penge kørende ind, at de så er mere seriøse hvad angår journalistik af denne type end alle mulige andre.

De køber udsendelser fra private producenter, men det er en megahård kamp at pitche historier ind, og de skal stramme de historier allerede, når de sælger dem ind. Så de kan ikke lige pludselig udvide researchen for at være fair.’

’DR har kommercielle hensyn, og de agerer derfor ikke som journalister. De agerer som magtfolk, og i dette tilfælde som interessenter og part.

De har købt en dokumentar, som der nu er skabt tvivl omkring, og nu har de bare at holde fast, for ellers rykker DERES hoveder, hvis de indrømmer, at der er noget galt med den dokumentar.

Og så sidder der nogle chefer inde på DR, som får en skideballe, eller som ikke får forlænget deres kontrakt.

Det er derfor, at de svarer, som de gør - at der ikke er noget at komme efter - og det er også derfor, at man ikke altid kan stole på, om sådan en dokumentar er fin i kanten eller ej.’

’Jeg kan ikke sige, om den er fin i kanten, men jeg kan bare sige, at når Bo Østlund - som jo ingen interesse har i at gå efter andet, end hvad han tror er rigtigt - og når en kilde stiller op her i dag og ikke har anden interesse end at prøve at fortælle sin historie, så kan man lave en interesse-udredning og sige:

  • Hov Thomas Falbe. hvorfor er det lige, at du ikke dukker op her? Er det fordi, du har noget at skjule eller er det fordi, du bare vil have lagt den her ned?

Han VIL bare have lagt den ned.

Han vil ikke diskutere det mere, for han ved udmærket godt, at hvis han ikke dukker op, så kapper man hovedet af slangen, som man siger i spinsproget.

Så er der ingen kilder, og så tørrer historien ud.’

Mens DR har valgt taktikken at lukke helt ned og nægte at kommentere og behandle klager, så er direktøren for produktionsselskabet Laud People, som har produceret ‘Spies og morgenbolledamerne’ for DR, anderledes aktiv.

Som lyttere af denne podcast vil vide, har Lau Rabjerg-Eriksen i flere omgange kontaktet min amerikanske udbyder Buzzsprout, som til sidst endte med meddele, at de fjernede podcasten med få dages varsel, så den var tæt på at forsvinde - og Eriksen har også fjernet en episode fra Spotify.

Og da medieforskeren Søren Schultz Jørgensen - docent i medievidenskab på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i torsdags i sin faste medieklumme i Politiken skrev om de danske mediers larmende tavshed om denne podcast, klagede Lau Rabjerg-Eriksen til Politiken og krævede, at kommentaren blev fjernet fra nettet.

Politikens chefredaktion afviste at afpublicere den.

I en åben dialog på Søren Schultz Jørgensens LinkedIn-profil, skriver medieforskeren:

‘Åbent spørgsmål: Hvor mange medier, der har været på nippet til at omtale Bo Østlunds kritikpunkter, har du mødt med argumentet om, at en omtale ville være injurierende?’

Endelig skal du også i denne episode høre, hvad der sker, når tre journalister i et program på P1 i 339 sekunder skal diskutere en podcast, som ingen af dem har hørt eller hørt om.

Vært & producer: Bo Østlund

Medvirkende: Maja Lüchau & Bo Østlund

Der bliver i denne episode bragt klip fra: Ekstra Bladets podcast ‘Q&Co’ DRs program ‘Tabloid’ på P1 DRs program ‘4. division’ på P1

Musik: ‘With Tenacity’/Christoffer Moe Ditlevsen, ,‘Esy Conversation’/Gold In June, ‘Awake’/Megan Wofford, ‘Its just a Good Thing’/Martin Landstrom. (Epedemic Sound Commercial Subscription Music License)

**

Denne podcast kan aflyttes overalt, og den har hverken betalingsmure, reklamer eller en sponsor. Vil du støtte mit arbejde med forskellige ulønnede con amore-projekter, så kan du gøre det her:

https://www.buymeacoffee.com/booestlund

1000 tak for hjælpen.

Læs mere om mig på:

www.words-on-wheels.com