Mens vi venter på kommissionen
S01:E14

Mens vi venter på kommissionen

Episode description

Midt i junis hedebølge var denne podcast med til at skrive dansk pressehistorie, da radiostationen 24syv valgte at hyre tre af landets ypperste journalister til en såkaldt kommission, som har til opgave at undersøge, om DR’s dokumentar ‘Spies og morgenbolledamerne’ holder vand.

Såvel DR som dokumentarens tilrettelægger Laud People har – som lyttere af denne podcast vil vide – igen og igen afvist kritikken uden at ville gå ind på de specifikke kritikpunkter, og det har givet 24syv’s chefredaktør, Simon Andersen, ideen til kommissionen.

‘Jeg har været optaget af, at der er sket noget usædvanligt i dansk presse, nemlig at en lille aktør bider sig fast i haserne på en meget større og vedbliver med at stille spørgsmål. Jeg aner ikke, om der er hold i Bo Østlunds kritik, men jeg synes der er nogle større ting på spil’ siger Simon Andersen til Berlingske Tidende.

‘Der har den seneste tid været en række dokumentarer, hvor de mennesker, der har været genstand for dokumentarerne, har sparket tilbage. Det samme gælder dokumentarer om Herlufsholm og Saxo Bank, som begge var på TV 2. Vi endte på Spies-dokumentaren, fordi der var sket det ekstraordinære, at Bo Østlund havde sat sig for at kigge det hele, og man nu står tilbage med en række spørgsmål om, hvem, der har ret’.

De tre journalister, som nu i tre måneder har kigget både DR’s dokumentar og denne podcast nærmere efter i sømmene, er Kurt Strand, tidligere vært på ‘Mennesker og medier’ på P1, Thomas Stokholm, der er kreativ direktør i Heatbeats og tidligere blandt andet har været leder af DRs kriminalredaktion, samt Ida Nyegård Espersen, der er journalist på Information og tidligere arbejdede i Berlingskes gravergruppe,

Til fagbladet ‘Journalisten’ siger Thomas Stokholm: ‘Jeg har sagt ja, fordi jeg synes, det er interessant. Helt grundlæggende gør jeg det jo, fordi jeg synes, dokumentaren er et af de tungeste våben, der findes i den undersøgende journalistik. Den slags skal kunne stå imod alle slags angreb og skud udefra. Det skal være 100 procent rigtigt – der må ikke være tvivl.’

I denne episode kan du høre mere om kommissionen, som ventes at barsle med sit resultat i form af en håndfuld podcasts på 24syv i oktober og november.

Du kan også høre, hvordan Thomas Falbe – chefredaktør for DR Nyheder – reagerer på 24syv’s nyskabende initiativ, som han kalder ‘et opmærksomhedssøgende stunt’.

Her i podcastens episode 14 fortæller Maja Lüchau – en af de otte medvirkende i DR-dokumentaren, som stærkt har kritiseret det program, som de selv med virker i – også om sin frustration over, at hun nu uden held i snart et halvt år har forsøgt at få DR til at behandle hendes klage.

Dette ønske er blevet afvist af både Jesper Termansen, Seernes Redaktør på DR, chefredaktør Thomas Falbe, DR’s bestyrelse, Pressenævnet og senest Ombudsmanden.

Striden handler om, at Maja ikke klagede inden klagefristen på otte uger udløb, og derfor afviser DR stadig at behandle klagen, selv om man gerne ifølge loven må gøre dette.

Endelig følger podcasten også op på den anmeldelse for udbredelse af børneporno, subsidiært blufærdighedskrænkelse, som en seer har lavet af DR, fordi man i Spies-dokumentaren bringer fotos af topløse piger under 18 år.

Sagen efterforskes nu af politiet.

Vært og producer: Bo Østlund

Medvirkende: Maja Lüchau & Bo Østlund

Der bliver i denne episode bragt klip fra: DRs mediekritiske magasin ‘Tabloid’ på P1 samt Ekstra Bladets podcast ‘Q&Co’ med Henrik Qvortrup

Musik: ‘With Tenacity’/Christoffer Moe Ditlevsen, ‘Easy Conservation’/Gold In June, ‘In Thos Moment’/Gavin Luke og ‘Soft Reminder’/Eneide (Epedemic Sound Commercial Subscription Music License)

**

Denne podcast kan aflyttes overalt, og den har hverken betalingsmure, reklamer eller en sponsor. Vil du støtte mit arbejde med forskellige ulønnede con amore-projekter, så kan du gøre det her:

https://www.buymeacoffee.com/booestlund

1000 tak for hjælpen.

Læs mere om mig på:

www.words-on-wheels.com